Search the Knowledge Base Report a bug
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Tips and Tricks >>> Fill timber sections with an 'x' Goto page Previous  1, 2
View previous topic :: View next topic
Author Message
jamespage11
New member
New member

Joined: 14 Feb 2011
Posts: 20
Location: South Africa

PostPosted: Thu May 05, 2011 12:57 pm    Post subject: Re: Fill timber sections with an 'x' Reply with quote

Careful, pretty sure that last phrase'll get you kicked off this forum. Wink
Back to top
View user's profile Send private message    
Karl Ottenstein
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 7793
Location: Bozeman, Montana USA

PostPosted: Thu May 05, 2011 5:36 pm    Post subject: Re: Fill timber sections with an 'x' Reply with quote

Link wrote:
It can be done with complex profiles. And I know it has been discussed here before as I was part of one of the conversations. Try a search with complex profiles and top plates and/or studs.

Cheers,
Link.


As Link said, this has been discussed countless times with profiles given for beams, plates within walls, etc.

The attached image summarizes what you need to do for a beam...

1. Make a square the size of the SMALLEST timber/beam you will ever have. (Profiles can be stretched bigger, but never smaller.)

2. Use the Split command or shortcut to cut this square into four triangles. (Select square, split once from corner to corner. Now select the two resulting triangles and split from the opposite corners - you now have 4 triangles.)

3. Assign DIFFERENT fills to adjacent triangles: ArchiCAD will only show a line between fills if they are different in name/index number (appearance is irrelevant). In this case, you need two fills, indicated as "A" and "B" in the screenshot. If you need a particular fill and do not have another that looks like it, just duplicate the original and use the duplicate for 'B'.

4. Make sure that you have the Horizontal and Vertical stretch enabled and the stretch lines on the outside faces of your square as shown (default).

5. Save the profile.

When you use this profile with the beam or wall tool, the cross will show up in section. Since you have made it a stretchy profile, you can specify whatever dimensions are required for your beam and the "x" will show up properly.

Cheers,
Karl

PS I don't believe the (limited) START edition of ArchiCAD has this feature.



Timber-showing-x-in-section.png
 Description:
 Filesize:  89.22 KB
 Viewed:  593 Time(s)

Timber-showing-x-in-section.png



_________________
AC 20 US, Artlantis 5, Adobe CS 6, Piranesi 6, Final Cut Pro X, etc.
8 Core 2.8 Mac Pro/12GB RAM, SSD, ATI 5770/1GB, 27" LED Cinema/Dell U2415: OS 10.11.6
Back to top
View user's profile Send private message    
tambi
New member
New member

Joined: 23 Apr 2008
Posts: 38
Location: Australia

PostPosted: Tue May 10, 2011 2:09 am    Post subject: Re: Fill timber sections with an 'x' Reply with quote

Fantastic! Thanks Karl, much appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message    
Krippahl
Veteran member
Veteran member

Joined: 03 Sep 2004
Posts: 607
Location: Portugal

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:34 am    Post subject: Re: Fill timber sections with an 'x' Reply with quote

Karl Ottenstein wrote:


The attached image summarizes what you need to do for a beam...


We need a "like" button in this forum. Really.



gosto.jpg
 Description:
Please make a LIKE button. Can be in English :)
 Filesize:  5.13 KB
 Viewed:  5636 Time(s)

gosto.jpg



_________________
Miguel Krippahl
www.architruques.blogspot.com

AC14, AC15, MEP Modeler, Mac OS X 10.6.8
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    LinkedIn Profile Link (Full URL, please)
Rod Jurich
Veteran member
Veteran member

Joined: 05 Nov 2003
Posts: 667
Location: Chittering Western Australia

PostPosted: Tue May 10, 2011 11:44 am    Post subject: Re: Fill timber sections with an 'x' Reply with quote

Krippahl wrote:
/.......

We need a "like" button in this forum. Really.


2nd that
Very Happy

_________________
Rod Jurich
AC4.55 - AC14 INT (4204) |  | OBJECTiVE |
Back to top
View user's profile Send private message    
Karl Ottenstein
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 7793
Location: Bozeman, Montana USA

PostPosted: Tue May 10, 2011 6:03 pm    Post subject: Re: Fill timber sections with an 'x' Reply with quote

Thanks, guys. Embarassed
_________________
AC 20 US, Artlantis 5, Adobe CS 6, Piranesi 6, Final Cut Pro X, etc.
8 Core 2.8 Mac Pro/12GB RAM, SSD, ATI 5770/1GB, 27" LED Cinema/Dell U2415: OS 10.11.6
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Tips and Tricks >>> Fill timber sections with an 'x' All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2001, 2005 phpBB Group
Copyright 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy