Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Presentation - Rendering and Multimedia >>> changing the background of 3d environment without render? Goto page Previous  1, 2
View previous topic :: View next topic
Author Message
Erwin Edel
Junior member
Junior member

Joined: 08 Feb 2007
Posts: 162
Location: The Netherlands

PostPosted: Mon Mar 04, 2013 4:47 pm    Post subject: Re: changing the background of 3d environment without render Reply with quote

Save your 3d view as a 3d document, you can then add a gradient fill as a sky in the 3d document view.

See below. I've also used the round slab trick. No rendering, just a 3d document view with vectorial hatching and shaded materials option turned on.

http://help.graphisoft.com/ac16_help_INT/Files/wwhelp/wwhimpl/js/html/wwhelp.htm#href=03_Virtual%20Building.06.064.html#1199520



B621-VO_110624_Pagina_1.jpg
 Description:
 Filesize:  195.89 KB
 Viewed:  208 Time(s)

B621-VO_110624_Pagina_1.jpg



_________________
Erwin Edel, Project Lead, Leloup Architecten BV
www.leloup.nl

ArchiCAD 9-17 NED FULL
BIMx
Windows 7 Professional SP1 64-bit
Adobe Design Premium CS4
Artlantis Render 4.1
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Farmer John
New member
New member

Joined: 26 Dec 2012
Posts: 8
Location: Australia

PostPosted: Wed Mar 06, 2013 5:28 am    Post subject: Re: changing the background of 3d environment without render Reply with quote

Thank you for your replies.

I have been able to create a gradient fill in a 3D document however the result is a poor looking building compared to the 3D view in which the building looks quite good.

The downside with the 3D view is that I can not put the sky gradient in or the earth Gradient in.

The other problem with the radial Gradient for the earth is that I can not make the circular pattern of the gradient oval to create a 3D look.

I am still interested in how the gradient fill was applied to a slab. This would be very useful.

Thank you.



Screen Shot 2013-03-06 at 2.51.50 PM.png
 Description:
3D Document - image quality not so good compared to 3D view
 Filesize:  113.2 KB
 Viewed:  185 Time(s)

Screen Shot 2013-03-06 at 2.51.50 PM.png



_________________
ArchiCAD 14 on Mac OS X 10.7.4
2.8GHz Intel Core i7 8GB 1067 MHz DDR3
Back to top
View user's profile Send private message    
Farmer John
New member
New member

Joined: 26 Dec 2012
Posts: 8
Location: Australia

PostPosted: Wed Mar 06, 2013 5:57 am    Post subject: Re: changing the background of 3d environment without render Reply with quote

I have been trying to post a picture of the building in the 3D view however I keep getting this error.


Screen Shot 2013-03-06 at 3.48.49 PM.png
 Description:
Error!
 Filesize:  40.54 KB
 Viewed:  195 Time(s)

Screen Shot 2013-03-06 at 3.48.49 PM.png



_________________
ArchiCAD 14 on Mac OS X 10.7.4
2.8GHz Intel Core i7 8GB 1067 MHz DDR3
Back to top
View user's profile Send private message    
Farmer John
New member
New member

Joined: 26 Dec 2012
Posts: 8
Location: Australia

PostPosted: Wed Mar 06, 2013 6:00 am    Post subject: Re: changing the background of 3d environment without render Reply with quote

Here is the building in the 3D view. A much better result than the 3D document.


Screen Shot 2013-03-06 at 3.52.18 PM.png
 Description:
3D view
 Filesize:  93.69 KB
 Viewed:  196 Time(s)

Screen Shot 2013-03-06 at 3.52.18 PM.png



_________________
ArchiCAD 14 on Mac OS X 10.7.4
2.8GHz Intel Core i7 8GB 1067 MHz DDR3
Back to top
View user's profile Send private message    
Earthworm
New member
New member

Joined: 19 Sep 2012
Posts: 16
Location: Netherlands

PostPosted: Thu Mar 07, 2013 9:03 am    Post subject: Re: changing the background of 3d environment without render Reply with quote

Why not export to sketch-up [and render with (free) kerkythea?]
_________________
ArchiCAD 16 | Intel I3 530 - 2.93GHz | 4 GB RAM | GeForce GT 530 | Windows 7
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Presentation - Rendering and Multimedia >>> changing the background of 3d environment without render? All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2001, 2005 phpBB Group
Copyright 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy