Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Grasshopper-ARCHICAD Connection >>> Archicad and grasshopper
View previous topic :: View next topic

What's your opinion about this wish?
Essential (5)
60%
 60%  [ 12 ]
Important (4)
30%
 30%  [ 6 ]
Average (3)
0%
 0%  [ 0 ]
Not important (2)
5%
 5%  [ 1 ]
Not needed (1)
5%
 5%  [ 1 ]
Total Votes : 20

Author Message
Olivier Gras
Junior member
Junior member

Joined: 03 Mar 2008
Posts: 134
Location: Malmö

PostPosted: Mon Oct 18, 2010 10:44 pm    Post subject: Archicad and grasshopper Reply with quote

Grasshopper is a visual algorithm modeller for Rhino.
In some way it is like GDL without programming. You build geometry through a process of logical methods.
I'm sure something like that could be done to build objects in Archicad.
But furthermore it could be a way to build objects that uses building elements as a base and transform this datas through logic operations and parameters.
As it is now you can use slabs walls or roof to control objects, through the accessory add-on. But it is quite complicated,needs programming and very limited.
A grasshpper-like system for creating objects would enormously extend Archicad possibilities without a lot of changes to the core of the program.
It could also be developped outside of GS, but with their help.

_________________
"Il faut bien supporter quelques chenilles pour voir des papillons"
A. de St Exupery
Back to top
View user's profile Send private message    
andras
New member
New member

Joined: 13 Oct 2006
Posts: 40
Location: internet

PostPosted: Fri Nov 11, 2011 10:55 pm    Post subject: Re: Archicad and grasshopper Reply with quote

Hello Oliver,

http://www.geometrygym.com

Cheers
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger   
Olivier Gras
Junior member
Junior member

Joined: 03 Mar 2008
Posts: 134
Location: Malmö

PostPosted: Mon Nov 21, 2011 3:14 pm    Post subject: Re: Archicad and grasshopper Reply with quote

Thanks Andras for this link!
If I get it right in the example shown, you can create elements in grasshopper that are recognized as structural elements (in that case walls) in Archicad, through IFC export. That's great.
But how do you import the base elements from Archicad? As IFC too?
Could we imagine a kind of dynamic link between Archicad and Grasshopper.
That would be great if someone would developp that!
A quick example: I draw a slab in Archicad. I link it to grasshopper via a plugin. In grasshopper I can do whatever to this slab like multiplying slicing etc... Then the result is sent back dynamically ( or by a update button) to Archicad.
Wouldn't that be great?
Hope some developper is willing to do that.
I can help, but I can't c++.
By the way when will it be possible to developp for archicad without C++?

_________________
"Il faut bien supporter quelques chenilles pour voir des papillons"
A. de St Exupery
Back to top
View user's profile Send private message    
andras
New member
New member

Joined: 13 Oct 2006
Posts: 40
Location: internet

PostPosted: Tue Nov 22, 2011 3:04 pm    Post subject: Re: Archicad and grasshopper Reply with quote

I know what you mean. Just bear in mind that If you want to create more sophisticated forms like in that software, manufacturing is still a problem. I mean Archicad's 3d engine is based on facets , the other one is nurbs, ascii whatever so suitable for engineering. My opinion is, this is the border where the two different line divided (standard and high-end architecture). So you cannot use a spade for pile too.

I faced this issue too and I tried a lot of softwares but I have not found one that is fit for everything (yet).

Nevertheless it would be great for conventional purpose like this for revit; http://www.formfollowsperformance.com/2011/10/visual-scripting-plugin-for-revit/ that would be fun.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger   
Olivier Gras
Junior member
Junior member

Joined: 03 Mar 2008
Posts: 134
Location: Malmö

PostPosted: Wed Jan 25, 2012 11:17 am    Post subject: Re: Archicad and grasshopper Reply with quote

Yes Andras I get what you mean.
And I agree that one software will not fit all, and that wouldn't even be positive if it was possible.
But what I mean is not to use Archicad to make prototypes for CNC.
GH is not about making prototypes, even if Rhino is widely used in indutrial design.
The way of working with GH would be interesting for conceiving architecture in Archicad or revit too.
It is not about producing CNC files, but in the way of arranging the geometries in algorithms.
This could be used for building, facades but even for urban scale.
That is the way lots of architects uses Grasshopper, and Archicad could very well fit as a frame for such "tooling"

_________________
"Il faut bien supporter quelques chenilles pour voir des papillons"
A. de St Exupery
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Grasshopper-ARCHICAD Connection >>> Archicad and grasshopper All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy