Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Construction Documentation >>> How to create LIVE Detail Floor Plans Goto page 1, 2, 3  Next
View previous topic :: View next topic
Author Message
Deviz
Junior member
Junior member

Joined: 26 Nov 2010
Posts: 126
Location: Brisbane

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 7:48 am    Post subject: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Hello everybody and happy NY! Smile

I need to create detail floor plans and I would like them to be live.
If I simply use the main floor plan 1:100 as source, I then have to create a specific layer combination 1:25 to turn off the 1:100 2D line work/text and turn on the 1:25 2D line work/text.

The problem is that:
-I need to draw a fill to cover everything else around the area I need to detail in order to create a white background for txt and 2D work.
-I need to create separate layer combinations for each of the following detail plans, to avoid overlapping of information.

It would be perfect to have a dynamic detail marker tool that keeps everything live instead of exploding everything in 2D.

Is there any option that I should but I am not aware of?

Hope I have been clear and someone has an answer for it.

Cheers Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 8:29 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Layer combinations are the best way to go here.
The detail and worksheet tools as you have discovered aren't 100% live and covert everything to lines and fill.

Create new layers and layer combinations so you can produce your floor plans at the various scales you need.
Generally you will just need multiple annotation layers for the various scales so you can turn them on or off to get the desired level of detail.
I think you have discovered this already.

The trick now is to create more new layer combinations -purely for the layout book and not for working on your plans.
One for just the model with no annotation layers on at all.
Then a new layer combination for just the annotation layers required for you particular scale drwaing - but with no modelling layers turned on.
So if you imagine these layer combinations combined you will have the complete plan at the scale you want.

Now save a view for the plan with each of these layer combinations.
Place each view as a drawing in your layout book and overlay them so they line up with each other.
A hotspot in the Archicad layer is a great way to be able to line the drawings up.

Now you can crop the drawing that shows just the plan model to show just what you need (i.e just one room).
Then crop the annotation drawing to show just the amount of text you need for that room.
No need for white fills and sending things back and forward in display order.

If this doesn't make sense then I might be able to add some images.
I had nothing better to do so added some images anyway. Wink

Barry.

_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit


Last edited by Barry Kelly on Fri Jan 07, 2011 9:22 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 8:42 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Here is my plan with the model layers turned on and the 1:50 annotation layers as well.
I work with this layer combination but it is not what I use for documentation.
I don't worry that the text & dimensions overlap walls - just ignore that while working (you will see why later).



room_details_1.jpg
 Description:
 Filesize:  87.5 KB
 Viewed:  1364 Time(s)

room_details_1.jpg



_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 8:45 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Create a new layer combination for just the model elements - no annotation layers.


room_details_2.jpg
 Description:
 Filesize:  70.07 KB
 Viewed:  1248 Time(s)

room_details_2.jpg



_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 8:47 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

And another layer combination for just the annotation - no model layers.


room_details_3.jpg
 Description:
 Filesize:  68.44 KB
 Viewed:  1245 Time(s)

room_details_3.jpg



_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 8:50 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Save a view of each of these layer combinations and place them as drawings in your layout book.


room_details_4.jpg
 Description:
 Filesize:  45.87 KB
 Viewed:  1193 Time(s)

room_details_4.jpg



_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 8:55 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Crop these drawings to show just the area that you need.
Because they are separate drawings they can both be cropped to different sizes.



room_details_5.jpg
 Description:
 Filesize:  57.3 KB
 Viewed:  1209 Time(s)

room_details_5.jpg



_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 9:01 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Now overlay the two drawings and you have the room detail that you want.
And it is 100% live as it is just views of the floor plan.
All you have to do is re-crop the drawings if the size or position is altered in the plan.
Once you have set this up then everything will update automatically all the time.
Barry.



room_details_6.jpg
 Description:
 Filesize:  59.16 KB
 Viewed:  1265 Time(s)

room_details_6.jpg



_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Deviz
Junior member
Junior member

Joined: 26 Nov 2010
Posts: 126
Location: Brisbane

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 9:28 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Hello Barry,

thank you for your prompt answer and all the supporting images.

It's really dumb that ArchiCAD doesn't simply allows to cut a free-form detail marker, which makes everything else around disappearing and leaves the live model to be documented.

It's my understanding that there are two ways of doing it:
- your way: creating 2 layer combinations per each set of scale drawings you need to produce
- our way: create one layer combination per each detail plan we need to produce

With your option you have the advantage that you only create 2 layers per drawings set of the same scale and the disadvantage that when you work on your model everything is on top of model parts, making the annotations difficult to type, read and edit

With our option we have more layers and layer combinations to create, though when I work on the model everything looks correct and clean, avoiding possible mistakes.

The main cons about your option for us, which makes it not suitable, is that the detail plans are next to each other and the text would overlap. That would force us to put the annotations into a separate layers for each room/area that we need to document. Back at base one again. :/

I wonder what system does Revit have for this!!!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5654
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 10:10 am    Post subject: Re: How to create LIVE Detail Floor Plans Reply with quote

Deviz wrote:

It's really dumb that ArchiCAD doesn't simply allows to cut a free-form detail marker, which makes everything else around disappearing and leaves the live model to be documented.


This would be the best option I am sure.


Deviz wrote:

With your option you have the advantage that you only create 2 layers per drawings set of the same scale and the disadvantage that when you work on your model everything is on top of model parts, making the annotations difficult to type, read and edit


I just use the one layer for annotation.
The other layers are all there for the 3D model.
But I do have 3 layer combinations – one with everything for working on the plan and 2 for the output to the layout pages.
Then if areas overlap I make a new layer and layer combination as mentioned below.

You tend to get used to the annotation on top of the model.
You just have to imagine what it will look like in the end.
I guess you could still add the white fill if that makes visualising it easier.


Deviz wrote:

With our option we have more layers and layer combinations to create, though when I work on the model everything looks correct and clean, avoiding possible mistakes.


But don’t you have the problem with bringing the white fill above the model to mask it but below all the extra annotation.
I always found this a pain.
With a white fill for masking I can achieve the same results with the exactly the same layers but only one layer combination instead of 3 because what you see while you are working is what you get in the layouts.


Deviz wrote:

The main cons about your option for us, which makes it not suitable, is that the detail plans are next to each other and the text would overlap. That would force us to put the annotations into a separate layers for each room/area that we need to document. Back at base one again. :/


That is correct.
I use layers for “Annotaion_1”, “Annotation_2” and on the rare occasion that I need it “Annotation_3”.
Then just the one layer combination for the model only and 1, 2 or 3 layer combinations for just the text.
We have all this (layers, combinations and layout pages) set up in our template so it just works straight away.
There is very little tweaking that we need to do.



I hope this all makes sense as it is "beer o'clock" in this part of the world. Laughing
Barry.

_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Construction Documentation >>> How to create LIVE Detail Floor Plans All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy