Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Hardware >>> CPU or GPU for rendering? Goto page Previous  1, 2
View previous topic :: View next topic
Author Message
William RT
New member
New member

Joined: 08 Dec 2015
Posts: 8
Location: United Kingdom

PostPosted: Mon Mar 21, 2016 4:50 pm    Post subject: Re: CPU or GPU for rendering? Reply with quote

From what I can see, and from carefully selecting my GPU to run on artlantis in windows;

http://www.artlantis.com/en/support/faq/questions/show/1215

This link suggests that Artlantis 6 must use the GPU.
Back to top
View user's profile Send private message    
laszlonagy
Site Admin
Site Admin

Joined: 20 Oct 2003
Posts: 7911
Location: Budapest, Hungary

PostPosted: Tue Mar 22, 2016 4:15 pm    Post subject: Re: CPU or GPU for rendering? Reply with quote

That link shows you only how to use the Dedicated GPU (NVidia or AMD card) instead of the integrated GPU (GPU on the Intel CPU - much less performance).
This does not mean that Artlantis is using the GPU instead of the CPU for rendering.

The application uses the GPU all the time to display stuff in 3D while you edit materials, change viewpoint, place lights, etc. That does not mean that it is using the GPU specifically when creating the Rendered image.
The application must be specifically written to use the GPU instead of the CPU. This usually results in "real-time" rendering.

For example, OctaneRender is using the GPU for rendering. Look what its wikipedia page says:

https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_Render

Quote:
Octane Render is a real-time 3D unbiased rendering application that was started by the New Zealand-based company Refractive Software, Ltd and OTOY took over on March 2012. The first non-beta stable version, v1.0, was released on 28 November 2012 and later versions of Octane Render continue to be deployed as a Web release software. It is the first commercially available unbiased renderer to work exclusively on the GPU (Graphics Processing Unit) and has the ability to work in real time. This allows users to modify materials, lighting and render settings “on the fly” because the rendering viewport updates immediately whenever a change is made. Octane Render runs exclusively on Nvidia's CUDA technology (which restricts it to running on video cards from Nvidia) although Octane Render 3.0 is planned to remove this restriction.

_________________

Laszlo Nagy, Moderator, Site Admin
https://twitter.com/laszlonagy

i7-2630QM 16 GB RAM
17.3" (1920x1080), NVidia GTX 460M
SSD+HDD, Win10-64 ENG
AC13-AC21 (64-bit, latest build)
Loving ARCHICAD since 1995
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
William RT
New member
New member

Joined: 08 Dec 2015
Posts: 8
Location: United Kingdom

PostPosted: Tue Mar 22, 2016 5:07 pm    Post subject: Re: CPU or GPU for rendering? Reply with quote

I feel like I wasted all that money on a top-spec graphics card.
I had a look at Octane, and while I love integration in ArchiCAD, I am not so keen on the interface or workflow.
Oh well, Artlantis really needs GPU-base. Now.
Back to top
View user's profile Send private message    
Steve Jepson
Senior member
Senior member

Joined: 26 Mar 2004
Posts: 2841
Location: Salem, Oregon

PostPosted: Sat Aug 13, 2016 7:01 pm    Post subject: Re: CPU or GPU for rendering? Reply with quote

Maxwell Render 4 - coming very soon will render with GPU. Upgrades are for sale now.
_________________
ArchiCAD 21 3005 USA FULL
Windows 10 Pro 64x- Maxwell Render 3.2.1.5 - Dell M6600 - 2.8GHz CORE i7 vPro - nVIDIA 4000M
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
alemanda
Veteran member
Veteran member

Joined: 21 Nov 2008
Posts: 675
Location: Italy

PostPosted: Mon Aug 15, 2016 7:47 am    Post subject: Re: CPU or GPU for rendering? Reply with quote

Lumion uses gpu so if you're going to use lumion you must have a fast Nvdia Gtx card.
_________________
AC13, AC15, AC16, AC18 64bit ITA, AC 19 latest hotfix
Win 7 Pro 64bit
Double XEON 14 CORES (tot 28 physical cores)
32GB RAM - SSD 256GB - Nvidia Quadro K620
Display DELL 25'' 2560x1440
www.almadw.it
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Hardware >>> CPU or GPU for rendering? All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy