Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Data Exchange and Information Sharing >>> topography - autocad file 3d polylines
View previous topic :: View next topic
Author Message
theotheranony
New member
New member

Joined: 26 Jul 2016
Posts: 11
Location: North Carolina

PostPosted: Fri Jul 29, 2016 7:52 pm    Post subject: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

I have an autocad file from the surveyor including 3D polylines. I am assuming/hoping that there is an easy way to transfer these 3d elements into archicad?

In *cough*Revit*cough* generating a site model from such a thing came rather easy, probably due to the native formats.

I have seen a video where importing XYZ txt file info creates an easy topography in Archicad. However, having the AutoCAD file, I need to know how to format the XYZ information of the polylines in order to bring it into Archicad to create such a thing...

Long story short. I have an autocad file containing the site survey from the Civil engineer. From the 3d polylines already created in this file, I would like to create a topography in Archicad. I am assuming there is an answer to this question, as it seems like a pretty typical process...



mesh.PNG
 Description:
 Filesize:  15.43 KB
 Viewed:  153 Time(s)

mesh.PNG



_________________
I still miss Revit
Back to top
View user's profile Send private message    
gpowless
Active member
Active member

Joined: 27 Oct 2003
Posts: 334
Location: Tyendinaga Mohawk Territory

PostPosted: Sat Jul 30, 2016 2:03 pm    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

Place mesh from Surveyors Data.... It reads XYZ infromation directly into Archicad and produces a mesh with all the information.


Place mesh.png
 Description:
 Filesize:  111.17 KB
 Viewed:  175 Time(s)

Place mesh.png



_________________
AMD Phenom II 2800MHz 8g
2 - GeForce GTX 550 Ti +1g
2 - Viewsonic VA2226w
Microsoft Windows 10
Archicad 21 USA Full

Intel i7-6700@3.4GHz 16g
GeForce GTX 745 4g
2-HP Pavilion 25xw
Windows 10
Archicad 21 USA Full
Back to top
View user's profile Send private message    
andro55
Veteran member
Veteran member

Joined: 03 Sep 2009
Posts: 747
Location: Slovenia

PostPosted: Sat Jul 30, 2016 3:45 pm    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

hy theotheranony,

If you already have a file from the surveyor (AutoCAD .dwg file with 3D terrain points or polylines), and would like to get a 3D terrain in ArchiCAD, this is possible:

1. download this add-on LISP program "export_survey_3D_points.lsp" for AutoCAD (or other compatible CAD program with support for AutoLISP). Extract this LISP in a folder of your choice.

2. Run AutoCAD and Load this LISP typing "appload" (without apostrophe!) in command line.

3. Run the LISP typing "exportsurvey" (without apostrophe!) in command line.

4. Select the survey points or polylines (or the entire drawing). Export a 3D points in the file ".toc" (select path of your choice in the window that opens). Next rename this ".toc" file in ".txt" (ANSI) file and open it in Notepad. Delete all the points that do not have a "Z" value (it can also be a reference point, usually have a number of 6000, 7000, 9000 etc), and then save it.

5. In ArchiCAD use the menu Design > Place Mesh from Surveyors .... Data, select your ".txt" file> select Placement and Project Zero > press OK.

6. The 3D terrain is made.



Export_survey_3D_points for AutoCAD.zip
 Description:

Download
 Filename:  Export_survey_3D_points for AutoCAD.zip
 Filesize:  738 Bytes
 Downloaded:  151 Time(s)


_________________
Win 7 Pro_64, AC11-20+latest Hotfix, Intel i7 4770 3.4GHz, 8GB RAM, Nvidia GTX-660 2GB, Dell 24";
CAD DraftSight (Dassault)
Back to top
View user's profile Send private message    
naomihansen
New member
New member

Joined: 22 May 2014
Posts: 7
Location: California

PostPosted: Sat Apr 29, 2017 12:27 am    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

Any advice on how to do this if I don't have access to AutoCAD? I have received the 3D dwg file from our surveyor, but can't change it. Is there no way around asking the surveyor to start over with the add-on?

Thanks,
Naomi Hansen
Back to top
View user's profile Send private message    
s2art
Senior member
Senior member

Joined: 16 Mar 2005
Posts: 3421
Location: New Zealand

PostPosted: Sun Apr 30, 2017 10:37 pm    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

naomihansen wrote:
Any advice on how to do this if I don't have access to AutoCAD? I have received the 3D dwg file from our surveyor, but can't change it. Is there no way around asking the surveyor to start over with the add-on?

Thanks,
Naomi Hansen

There's a bit of advice in THIS THREAD explaining how you can get 3D information from a DWG file. You'll see I was struggling with it too. Procedure I eventually used attached.



Taking DWG into Archicad SITE MODEL.pdf
 Description:

Download
 Filename:  Taking DWG into Archicad SITE MODEL.pdf
 Filesize:  240.67 KB
 Downloaded:  119 Time(s)


_________________
S t u a r t . R o s e
LAD Architecture
AC19 8000 NZE
AC20 5025 NZE
HP Envy Notebook + 27"
Intel i7-6500 2.5GHz, 16GB RAM, Windows 10
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
naomihansen
New member
New member

Joined: 22 May 2014
Posts: 7
Location: California

PostPosted: Tue May 02, 2017 10:30 pm    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

Oh wow, thanks! This is very thorough and well explained for somebody like me who is not too comfortable editing GDL objects (yet). I will give it a shot.
Back to top
View user's profile Send private message    
s2art
Senior member
Senior member

Joined: 16 Mar 2005
Posts: 3421
Location: New Zealand

PostPosted: Wed May 03, 2017 5:05 am    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

One thing I mentioned in the other thread that I should add here too, I did find that I had to open the TXT file created from Excel again in Notepad and save it again, otherwise I got an error message when trying to import (sometimes, not always Rolling Eyes )
_________________
S t u a r t . R o s e
LAD Architecture
AC19 8000 NZE
AC20 5025 NZE
HP Envy Notebook + 27"
Intel i7-6500 2.5GHz, 16GB RAM, Windows 10
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
naomihansen
New member
New member

Joined: 22 May 2014
Posts: 7
Location: California

PostPosted: Wed May 03, 2017 6:00 pm    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

I followed your instructions to the letter, but ArchiCAD just won't do the "place mesh from surveyor's data" command. I've tried multiple times, and after I pick the .txt file, it just draws a blank (nothing happens, it reverts to selection tool or whatever). My .txt file looks fine to me... not sure what the problem is.

Oh no! I'm updating this in case it can help someone. I resaved the .txt file and changed the encoding to Western (Mac OS Roman) instead of Unicode, and that fixed the problem!
Thanks!!!
Naomi

(Running AC 20 on OSX10.12.4)
Back to top
View user's profile Send private message    
s2art
Senior member
Senior member

Joined: 16 Mar 2005
Posts: 3421
Location: New Zealand

PostPosted: Wed May 03, 2017 11:00 pm    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

Excellent. Glad you got it to work.
_________________
S t u a r t . R o s e
LAD Architecture
AC19 8000 NZE
AC20 5025 NZE
HP Envy Notebook + 27"
Intel i7-6500 2.5GHz, 16GB RAM, Windows 10
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Archarrison
Guest
Guest

Joined: 15 Sep 2017
Posts: 1
Location: New Zealand

PostPosted: Fri Sep 15, 2017 12:25 am    Post subject: Re: topography - autocad file 3d polylines Reply with quote

Stuart,

Ive tried following your steps but im still coming up short.

Do i have to remove ALL text from the text file? I have surveyors notation included between paragraphs of numbers.

Your help is much appreciated.

Thanks!

AC21 | Windows 10
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Data Exchange and Information Sharing >>> topography - autocad file 3d polylines All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2001, 2005 phpBB Group
Copyright 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy