Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Schedules >>> AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number
View previous topic :: View next topic
Author Message
smithmm1
New member
New member

Joined: 03 Nov 2015
Posts: 6
Location: Asheville NC

PostPosted: Tue Sep 05, 2017 8:58 pm    Post subject: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

So, I have been using ArchiCAD quite effectively for some time now. I like to think that I pretty much get it.

We have a project that is pretty far along. We were on the fence about whether to migrate this project to AC21, or to simply finish it in AC20. We ultimately went ahead and migrated... And now, the vast majority of my windows and none of my doors are showing their zone name or number in their respective schedules. I have deleted and re-inserted windows, doors, and zones. Zone heights are accurate to match ceiling heights in each room. Is there some new checkbox within door/window settings I am unable to find?

For what its worth, I started a new project from scratch, and hammered out a quick cube of walls with some zones, windows, and doors, and am getting the same result. ZERO zone names or numbers.

_________________
Miles Smith | ACM Design | AC21
27" iMac Retina 5k | OSX 10.11.12
3.5 GHz Intel Core i5 | Mem: 8GB 1600 MHz DDR3
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
smithmm1
New member
New member

Joined: 03 Nov 2015
Posts: 6
Location: Asheville NC

PostPosted: Fri Sep 08, 2017 2:51 pm    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

Does anyone have any ideas? Am I really the only person who is having this issue?
_________________
Miles Smith | ACM Design | AC21
27" iMac Retina 5k | OSX 10.11.12
3.5 GHz Intel Core i5 | Mem: 8GB 1600 MHz DDR3
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Richard Morrison
Senior member
Senior member

Joined: 27 Oct 2003
Posts: 1226
Location: SF Bay Area, CA - USA

PostPosted: Fri Sep 08, 2017 3:59 pm    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

This sounds like the sort of thing that happens when renovation filters are not set correctly, either for the zones, or the schedule.
_________________
Richard
--------------------------
Richard Morrison, Architect-Interior Designer
"The Kitchen Architect"
www.richardmorrison.com
AC21 (since AC6.0), Win10
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
smithmm1
New member
New member

Joined: 03 Nov 2015
Posts: 6
Location: Asheville NC

PostPosted: Fri Sep 08, 2017 8:32 pm    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

Richard, and anyone else who may be interested:

Unbeknownst to me, Zones are one of a handful of elements that are not replaced with newer versions when you migrate a project to a new version, as windows, doors, etc do. In fact, I was so far in the dark by this that all of the zones in my template were still from AC17, despite my being fairly intentional about keeping up with new updates, maintaining libraries, etc.

I went back, created a new zone stamp favorite, ands recreated my zones with current AC21 versions. Sadly, I cannot seem to regain the ability to resize Zone Stamps live in plan view via the purple diamond handles. Bummer. If anyone knows how to regain this capability, I'm all ears.

Now, if only I could schedule window head-heights from wall-base, rather than closest Story below....

_________________
Miles Smith | ACM Design | AC21
27" iMac Retina 5k | OSX 10.11.12
3.5 GHz Intel Core i5 | Mem: 8GB 1600 MHz DDR3
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Rupert Auerbach
Guest
Guest

Joined: 24 Jul 2014
Posts: 3
Location: Cape Town South Africa

PostPosted: Mon Sep 11, 2017 10:17 am    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

I made schedules in AC 20 showing zone names

In AC21 some zone names were there but a lot were missing.

I had to redo all of the zones automatically connecting to inside wall face for the missing zone names and flip some of the windows. This worked for our external aluminium schedule but not for internal timber doors which come from modules

Very frustrating.

Doors, windows, zones and schedules are all set to New construction.

Doors and windows used to connect if they were within a zone - not any more

To solve it I selected the relevant zones and hit the inside wall edge button,
then chose 'updated zone now'. I scheduled the doors from hotlinks inside the hotlink. It worked out to be a better solution in the end


Last edited by Rupert Auerbach on Wed Sep 13, 2017 12:35 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message    
Rupert Auerbach
Guest
Guest

Joined: 24 Jul 2014
Posts: 3
Location: Cape Town South Africa

PostPosted: Mon Sep 11, 2017 12:29 pm    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

Another problem with the schedules in AC21 is with hotlinks in the schedule scheme settings:
The hotlink criteria - is, is not is the wrong way around (see attached)

The attached only picked up doors and windows that were IN hotlinks!!
Back to top
View user's profile Send private message    
dkovacs
Graphisoft

Joined: 04 Oct 2016
Posts: 43
Location: Budapest

PostPosted: Tue Sep 19, 2017 3:42 pm    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

Hi All!

I am Daniel Kovacs from GRAPHISOFT HQ Technical Support. Let me add my 2 cents to this topic.

Regarding the original issue, as I can see You have run into 2 different issues:
- smithmm1's problem was that his ARCHICAD 17 Zone Stamps haven't migrated to 21. That's because there were changes in the Zone Stamps and their migration in earlier versions, that made direct migration of certain stamps impossible, so it was cut and replaced with migration library parts. But in general, the migration of Zone Stamps work.
- Rupert Auerbach's original problem with his zones was a known bug we are currently working on fixing. The problem is that currently in 21, if the door/window is inside the zone, it will not be able to list the zone it is related to, only if the zone touches the edge of the wall it is in.

An additional thing that Rupert Auerbach mentioned was that in Schedule Schemes, the logic of the "Hotlink Module" criteria is reversed in ARCHICAD 21. This appears to be a bug in 21 indeed, so I have let the developers know about it. Thanks for pointing it out to us.

Best Regards

_________________
Daniel Alexander Kovacs
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

For Troubleshooting and useful Tips & Tricks visit http://helpcenter.graphisoft.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Da3dalus
Active member
Active member

Joined: 12 May 2006
Posts: 216
Location: Phoenix, Arizona

PostPosted: Mon Oct 09, 2017 11:28 pm    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

We make extensive use of the Door Identifier NCS 21 marker and the automatic door/room number identification. Upon upgrading to AC21, we found that many door schedules ceased to pick up the Zone Number. The solution was to correct the Schedule View Settings so that it would use a Layer Combination with the Zone's Layer turned on.

It appears that, previous to AC21, the Schedules were blind to the layer upon which associated Zones were assigned. It would reference all Zones on all Layers. For this reason, we've adopted the policy to never overlap Zones. Now, it appear to be Layer-aware, based on the Schedule's View Settings. I have not found any documentation as such.

This opens up so potential opportunities. However, the exact logic is not perfectly clear. For instance, I recently had an equipment schedule that referenced the Zone each piece of equipment was located in. It was picking up the Zone Name from the Demolished Zone instead of the new. I don't recall this being a problem in the past (perhaps another change). I attempted to change the Demo Zones to a hidden layer, in hopes this would disregard them, but it did not work. So, this is not a 100% solution. Maybe it only works on Doors?

_________________
Chuck Kottka
Orcutt Winslow
Phoenix, Arizona, USA

ArchiCAD 21 (since 4.5)
Mobile: Macbook Pro 15" Touchbar OSX 10.12.6 Core i7 2.9GHz/16GB RAM/Radeon Pro560 4GB
Home: Mac Pro OSX 10.11.6 Dual-Quad 2.8GHz/18GB RAM/512MB nVidia GeForce 8800GT
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website   Facebook ID (Not full URL, just ID!) 
dkovacs
Graphisoft

Joined: 04 Oct 2016
Posts: 43
Location: Budapest

PostPosted: Wed Oct 18, 2017 7:50 am    Post subject: Re: AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number Reply with quote

Hi Da3dalus,

We have fixed a lot of things in the criteria checks of schedules for ARCHICAD 21, but the layers shouldn't affect whether Zone informations are listed or not. I made some quick tests, and it works fine for me. If you really have a schedule that won't report zones and a "fixed" version with the Zone layer turned on, I would really like to take a look, as it might be a bug.

Regarding the issue with Zones in a hidden Renovation Status, this is a bug that we have just found. We are already working on the fix!

Regards,

_________________
Daniel Alexander Kovacs
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

For Troubleshooting and useful Tips & Tricks visit http://helpcenter.graphisoft.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Schedules >>> AC21 Update: Windows and Doors: Zone Name / Number All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB 2001, 2005 phpBB Group
Copyright 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy