Search the Knowledge Base Report a bug
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view   .    ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Drafting Wishes >>> Text label tool with a proper leader Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
View previous topic :: View next topic

What's your opinion about this wish?
Essential (5)
79%
 79%  [ 66 ]
Important (4)
15%
 15%  [ 13 ]
Average (3)
2%
 2%  [ 2 ]
Not important (2)
1%
 1%  [ 1 ]
Not needed (1)
1%
 1%  [ 1 ]
Average: 4.71 points
Total Votes : 83

Author Message
Da3dalus
Active member
Active member

Joined: 12 May 2006
Posts: 224
Location: Phoenix, Arizona

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 7:32 pm    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

Alas, AutoCAD 2008 has this one beat. AutoCAD's new Multileader object does everything that Labels should. The leader can start at the first or last line of text, it can contain multiple leaders, it has a wide range of editable marker shapes (or none) and it can be "scheduled" (as much as AutoCAD can extract data). They got us on this one (of course, it took them until now to make annotations self-scaling, and it works pretty badly). The Label tool needs an overhaul, but AT LEAST make it look right!

By the way, does anyone actually use the label tool with borders turned on? I would think that would be confusing on drawings.

_________________
Chuck Kottka
Orcutt Winslow
Phoenix, Arizona, USA

ArchiCAD 21 (since 4.5)
Mobile: Macbook Pro 15" Touchbar OSX 10.12.6 Core i7 2.9GHz/16GB RAM/Radeon Pro560 4GB
Home: Mac Pro OSX 10.11.6 Dual-Quad 2.8GHz/18GB RAM/512MB nVidia GeForce 8800GT
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website   Facebook ID (Not full URL, just ID!) 
Jere
Active member
Active member

Joined: 02 Apr 2006
Posts: 263
Location: Canada

PostPosted: Tue Mar 24, 2009 5:36 pm    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

Any idea if this is going to be fixed soon?

I like the idea of multiple leaders. I'm sure Revit can do this.

Personally, i like the idea of abolishing the separation between the text tool and the label tool. Text can simply be a label without a leader line. There should be the option to turn the leader line on or off, add multiple leader lines, etc.

Still....as always, essential.

_________________
[size=10]ArchiCAD 20, build 5025
PC: Windows 10 Pro, Intel Core i5-3570K @ 3.40 GHz, 8GB RAM; 2GB NVidia GeForce GTX 960
Back to top
View user's profile Send private message    
vfrontiers
Senior member
Senior member

Joined: 27 Oct 2003
Posts: 1040
Location: La Quinta, CA

PostPosted: Wed Mar 25, 2009 11:26 am    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

Multiple Leaders including multiple leaders on BOTH SIDES of TEXT!
_________________
Duane
Visual Frontiers
AC21 4022 Neutral:ArtlantisStudio4.1-64:|:GarageBand
27" iMac|2.9ghz|32gbRAM:|:OsX10.11
PC Laptop-i7:|:8gbRAM:|:Win7-64
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger    
Mike Hann
Veteran member
Veteran member

Joined: 14 Jun 2004
Posts: 683
Location: Carlsbad

PostPosted: Wed Mar 25, 2009 4:34 pm    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

4 years since the first wish was posted, 77% of voters deem this essential, and what seems like a minimal amount of work on Graphisofts end for something that is used regularly. How I wish that the small things had just a little priority in Graphisofts eyes.
_________________
Mike Hann

AC13
OSX 10.6
MacBook Pro 3.06/4 GB RAM
Back to top
View user's profile Send private message    
Da3dalus
Active member
Active member

Joined: 12 May 2006
Posts: 224
Location: Phoenix, Arizona

PostPosted: Tue Jul 28, 2009 12:19 am    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

I just figured I'd reiterate this one to keep the wishlist alive... FIX THE LEADER TOOL. I'm exploding a bunch right now in order to make them look OK. I can't blame my drafter, he thought he should use the label tool to make labels.
_________________
Chuck Kottka
Orcutt Winslow
Phoenix, Arizona, USA

ArchiCAD 21 (since 4.5)
Mobile: Macbook Pro 15" Touchbar OSX 10.12.6 Core i7 2.9GHz/16GB RAM/Radeon Pro560 4GB
Home: Mac Pro OSX 10.11.6 Dual-Quad 2.8GHz/18GB RAM/512MB nVidia GeForce 8800GT
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website   Facebook ID (Not full URL, just ID!) 
vfrontiers
Senior member
Senior member

Joined: 27 Oct 2003
Posts: 1040
Location: La Quinta, CA

PostPosted: Tue Jul 28, 2009 12:37 am    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

Mike Hann wrote:
4 years since the first wish was posted, 77% of voters deem this essential, and what seems like a minimal amount of work on Graphisofts end for something that is used regularly. How I wish that the small things had just a little priority in Graphisofts eyes.


I think we're right on schedule for an ArchiCAD 34 release!

_________________
Duane
Visual Frontiers
AC21 4022 Neutral:ArtlantisStudio4.1-64:|:GarageBand
27" iMac|2.9ghz|32gbRAM:|:OsX10.11
PC Laptop-i7:|:8gbRAM:|:Win7-64
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger    
Matthew Lohden
Senior member
Senior member

Joined: 31 Oct 2003
Posts: 6609
Location: SF Bay Area, CA USA

PostPosted: Tue Jul 28, 2009 2:35 am    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

Da3dalus wrote:
...he thought he should use the label tool to make labels.


Silly drafter. Doesn't everyone know the chair tool is for labels?

Of course there is more to fix in the label tool than just the leader.

_________________
Matthew Lohden
Consultant, SF CA

MacPro 8core 32GB Radeon 5870
OSX 10.8 Mountain Lion, XP32, Win 7x64
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address    LinkedIn Profile Link (Full URL, please)
Paul King
Active member
Active member

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 357
Location: Christchurch, New Zealand

PostPosted: Thu Dec 15, 2011 2:24 pm    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

It still astounds me that this has not been fixed after such a long time - as things stand, ArchiCAD handicaps just about every user who takes any pride in graphic appearance of labels
_________________
PAUL KING
www.prime.net.nz

ArchiCAD 8-21
Artlantis Studio 6
Octane Render Plugin for ArchiCAD
Windoze 10
Intel Core i7 4770K
Nvidia Gforce GTX 980 (x2) + GTX780 (x2)
16 Gb DDR3
42" monitor + 32" monitor dual screen display
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website    
strom
New member
New member

Joined: 13 Aug 2014
Posts: 24
Location: new zealand

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 7:36 am    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

Firstly I'm astounded that someone 3 years ago was astounded. Then if you look down further someone is exposing that the OP has opened this thread in 2007 and now its 2014...

I was liking the feature that a Label could be saved as a favorite with default text to take care of common labels/text notes we use all the time on drawings. When I tried to do the same with text. This default function is not available. Either the following could be done to essentially and significantly speed up drafting tasks for Archicad Users.

1.Text has a default text like Label has default text
2.Labels have a switch to turn off leaders

Apparently we need a new renderer in ArchiCAD 18. This appears to be more important to Graphisoft than users getting tools that have more functionality that will give users the time to complete tasks to use the Rendering engine. I note this post has been going for quite some time. The essential nature of quick drafting tasks seems to be lost to the developer of this software. Or are they saving this for BIM features in the future "drop a column your text is automatic".

We are being drip feed non-essential changes that are "nice" to have without consideration to Graphisoft considering the speed of common documentation tasks that they could start to overhaul and compete with Revit on.


Last edited by strom on Wed Aug 13, 2014 7:58 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message    
Barry Kelly
Moderator
Moderator

Joined: 28 Oct 2003
Posts: 5977
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 7:56 am    Post subject: Re: Text label tool with a proper leader Reply with quote

strom wrote:
Or are they saving this for BIM features in the future "drop a column your text is automatic".


You can do that now - with any element.
Make sure the label style you want is associated to the element type in the label tool settings.
Then in the element settings make sure you tick the option to "Label Elements" and then when you place that element the label will automatically appear.

Rather than saving default text favourites for the content of the text (I do this for style, size, layer, etc., though) I either have a hole bunch of notes off to the side in my template that I can drag, drop and edit as needed or I have objects saved - some as standard notes and some as editable notes.

Barry.

_________________
Versions 6.5 to 21
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 7 64bit
Back to top
View user's profile Send private message    
Display posts from previous:   
View previous topic :: View next topic
Post new topic   Reply to topic   printer-friendly view       ArchiCAD-Talk Forum Index >>> Drafting Wishes >>> Text label tool with a proper leader All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Page 2 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2001, 2005 phpBB Group
Copyright 2012 - Graphisoft SE. All rights reserved worldwide. Terms of Use | Privacy Policy