The Global ARCHICAD Community

Stay informed. Get help. Share your knowledge.

Everything about GDL - Doors/Windows/Objects/Stairs etc. (Example: I created an object that prints an error message in 3D all the time, please help!)

Moderators: Karl Ottenstein, LaszloNagy, ejrolon, Barry Kelly, gkmethy, Gergely Feher

By Tiny
#297348
When I choose a H-V grid with 2 vertical divisions in for instance a side sash, the preview shows in the window selection settings, but not in the 3d window. Please see the attached pic. Using the latest A/cad build & libraries.
Archicad missing components.JPG
User avatar
By Barry Kelly
#297349
I am not seeing this.
Are you sure you have pressed OK after changing the window settings.

Barry.
Attachments
window_sashes.jpg
By Tiny
#297500
Yes Barry, the setting window is for the properties of the selected window in the 3d window. The H-V grid is missing on one of the sashes, although shown on the preview.

Thank you.
User avatar
By Barry Kelly
#297501
I am not really sure why this is happening.
I don't actually use these windows so am not so familiar with their settings.

What happens if you add extra vertical or horizontal panels?
Do both the preview and selection change?
Or activate the 'Uniform Sashes' as they both seem the same any way.

Barry.
By Tiny
#297515
I checked all the std AC22 types of windows and none work with editable grids or h-v grids. All show in the preview but nowhere else.
User avatar
By Barry Kelly
#297562
It is a mystery to me I am afraid.
The 3D preview of the windows should be the same as the actual window in the model.

Does the same happen if you start from a brand new default Archicad template?

Barry.
User avatar
By Lingwisyer
#297565
Do not think this will be the case since the 3D preview is generated from the same script as the actual object itself, but, if you go to Open Object by Subtype, do you have the following object?

General GDL Element => Model Element => Macro => Sash

If not, you will want to reinstall your default AC library.



Ling.
By Tiny
#297569
Barry Kelly wrote:
Thu May 23, 2019 2:15 am
It is a mystery to me I am afraid.
The 3D preview of the windows should be the same as the actual window in the model.

Does the same happen if you start from a brand new default Archicad template?

Barry.
Tried that also but still the same. Thank you anyways for all the suggestions. I will uninstall AC and reinstall over the weekend and see if that works.